Werk aan je weerstand!

Als extra vitaminen slikken niet nodig is om je weerstand op peil te houden in de winter, hoe zorg je dan dat je minder vatbaar bent voor de invloeden van buitenaf? Jezelf minder vatbaar maken voor virussen doe je niet door een sjaal om te doen als je naar buiten gaat. Gelukkig zijn er een paar dingen die je wél kunt doen om gezond te blijven. 
Kortom: Werk aan je weerstand! Hoe? Dat lees je hieronder. 

Eet gezond!

Door gezond en gevarieerd te eten krijg je de juiste voedingstoffen binnen om gezond te blijven en je weerstand op peil te houden.

Eet gevarieerd en bewust!

Wat gezond eten is, weten we meestal wel, maar doen we het ook?* En gevarieerd? Elke dag een appel en een banaan is lekker en makkelijk natuurlijk, maar er zit geen variatie in. Die appel en die banaan leveren je elke dag precies dezelfde vitaminen en mineralen. Met gevarieerd eten bedoel ik dat je elke dag wat anders eet. Vandaag een appel en een banaan, morgen een kiwi en 2 mandarijnen. Wat voor fruit geldt, geldt ook voor groenten. Je kiest elke dag een andere groente. Ook wissel je af tussen peulvruchten, vis, (vegetarisch) vlees, eieren, noten, tofu of tempé. Vandaag eet je er zilvervliesrijst bij en morgen volkorenpasta of -couscous.

Elk voedingsmiddel bevat weer andere vitaminen en mineralen. Door te variëren krijg je voldoende van alles binnen. Het wordt ook makkelijker om bewustere keuzes voor het klimaat te maken als je steeds wat anders kiest. Door eens wat vaker voor plantaardige eiwitten te kiezen (meer peulvruchten, minder vlees bijvoorbeeld) en door seizoensgebonden groenten en fruit te kiezen, druk je een minder grote stempel op het milieu. Bijkomend voordeel: als je groenten en fruit van het seizoen eet, word je min of meer al een beetje gedwongen om te variëren.

* Wil jij weten of je gezond eet of wil je gezonder gaan eten? > Stel je vraag of vraag advies!

Ga naar buiten!

Hoe verleidelijk het ook is om binnen te blijven als de regen tegen de ramen slaat of de gure wind je om de oren; naar buiten gaan geeft je weerstand een boost.

Naar buiten gaan heeft ook een positieve invloed op je stemming. Het helpt tegen neerslachtigheid en het verbetert je humeur. Oké, ga natuurlijk het liefst wel goed gekleed naar buiten. Helemaal tot op je ondergoed natregenen, zorgt geheid voor een rothumeur. 

Zo kom je aan vitamine D

Als je het hele jaar door voldoende (15 tot 30 minuten tussen 11.00 en 15.00 uur) buiten komt (zonder bedekt hoofd en/of handen), maak je onder invloed van zonlicht vitamine D aan. De vitamine D die je in de lente- en zomermaanden hebt aangemaakt, slaat je lichaam op voor gebruik in de donkere maanden. Vitamine D maak je niet alleen door zonlicht. Je kunt het ook ‘eten’. Vitamine D zit onder andere in vette vis (zoals zalm, haring, makreel) en  – zij het in iets mindere mate – in vlees en eieren. Daarnaast is het in Nederland toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Over toevoegingen in voeding zal ik trouwens binnenkort ook eens een blog wijden.

Voor sommige mensen is het goed om vitamine D bij te slikken. Of dat ook voor jou geldt, lees je hier

Beweeg!

Bewegen helpt – net als naar buiten gaan – niet alleen je humeur op te krikken, maar ook je weerstand een boost te geven. 
Dat komt doordat bewegen een positief effect op je immuunsysteem heeft. En dan vooral: matig intensief bewegen. Matig intensief bewegen houdt in dat je hartslag en ademhaling versnellen, zonder dat je eindigt met je tong op je schoenen. Wandelen, fietsen, tuinieren, rustig hardlopen, zwemmen, huishoudelijke taken, etc. vallen hieronder. Hoe langer en hoe vaker je matig intensief beweegt, hoe meer gezondheidswinst het oplevert. Doe daarnaast minimaal 2 keer per week een sport die je leuk vindt en je doet je weerstand een groot plezier! Tijdens het sporten mag de intensiteit trouwens best wat hoger liggen.   

Slaap je fit!

Tijdens je slaap herstel je (onder andere van al dat bewegen en sporten). Als je niet goed herstelt, daalt je weerstand. Een goede nachtrust is daarom onmisbaar om je weerstand op peil te houden. 

Ontspan!

Naast slaap is het belangrijk om voldoende te ontspannen. Als je langdurige stress ervaart, komt er te veel stresshormoon vrij in je lichaam. Dit zorgt er – net als te weinig slaap – voor dat je niet goed herstelt.
Ontspannen geblazen dus! Wat voor jou een goede manier van ontspanning is, bepaal je natuurlijk zelf. Niets mis met af en toe een avondje op de bank voor de televisie, maar bedenk wel: je hoofd blijft constant bezig met het verwerken van informatie. Goede suggesties om te ontspannen heb je hierboven al kunnen lezen: Kom in beweging! Maak een (bos)wandeling, ga een stukje fietsen, hardlopen of in de tuin werken. Zo vang je meteen 2 vliegen in 1 klap.

Geef je weerstand een kick-start met Allerdings Fit!

Wil je hulp bij het werken aan je weerstand? Maak kennis met Allerdings Fit en geef je weerstand een kick-start