Misschien vraag je je af wat jouw vaatdoekje met voeding en gezondheid te maken heeft? Best wel veel, want gezonde voeding is voeding die je niet ziek maakt. En ja – hoewel je misschien studentenhuizen hebt overleefd met van die stijf geworden gele aanrechtdoekjes, die je maar weer uitspoelde en opnieuw gebruikte terwijl niemand wist hoe vaak dat al gebeurd was – kun je in theorie ziek worden van een vies vaatdoekje.
Dus zeg eens eerlijk: om de hoeveel dagen vervang jij het doekje op je aanrecht?
Aanleiding onderzoek
Een onderdeel van mijn studie Voeding & Diëtetiek is voedselveiligheid. In dat kader volgde ik het vak microbiologie en deed ik onderzoek naar bacteriegroei op vaatdoekjes.
Bron van bacteriën
Vaatdoekjes (of aanrechtdoekjes) die lang op je aanrecht liggen, zitten vol met bacteriën. Van een aantal van die bacteriën kun je ziek worden als ze met voedsel in aanraking komen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je met een vies doekje je aanrecht afneemt en daar vervolgens iets eetbaars op legt. Een tomaat bijvoorbeeld, die je rauw door de salade doet. Door de tomaat niet te verhitten, blijven de bacteriën, die je net met het vaatdoekje over je aanrecht hebt verspreid, in leven.
Nou is de kans wel niet heel erg groot, maar het is toch goed om er rekening mee te houden. Zeker als je wel eens kookt voor iemand die al wat ouder is, of zwanger, of een lagere weerstand heeft door een ziekte. Die mensen zijn extra gevoelig voor een voedselinfectie.
Vaatdoekjes mores
Wat kun je doen om het aantal bacteriën in je vaatdoekje en de kans op ziekte zo klein mogelijk te houden? Met onderstaande adviezen kom je een heel eind:
Onderzoeksresultaten
Op de foto hierboven zie je de resultaten van een klein microbiologische onderzoek dat ik deed naar bacteriën op vaatdoekjes. Ziet er ernstig uit hè?
Zonder je te vermoeien met alle namen van de verschillende bacteriën, kan ik je geruststellen. Een groot deel van de bacteriekolonies die je ziet, zijn huidbacteriën. Daar word je dus niet ziek van. Er zitten ook bacteriën op die op oppervlaktewater, op aarde en op gewassen voorkomen en dus óók op groenten.
Ik heb geen ziekmakende bacteriën aangetroffen op mijn vaatdoekjes, maar ik zal voortaan toch de doekjes na 1 dag (droog!) in de wasmand gooien.
Ga jij vanaf nu ook anders met je vaatdoekjes om?